must read: Free Tilikum

We hebben allemaal wel van de film Free Willy gehoord, maar toch beseffen we niet het effect wat het leven in gevangenschap is. De film Blackfish is een inspirerende film die je laat beseffen hoe verkeerd het is wat er met deze dieren gebeurd.

Dogwoof_Documentary_Blackfish_Quad_New_1600_1200_85bron

Doden
In 2010 werd Dawn Brancheau door de orka Tilikum om het leven gebracht. Dit is een orka die vanaf 1983 in gevangenschap leeft. Dit is niet het eerste incident met de performende orka. Het ging in 1991 voor het eerst mis waarbij hij een 20-jarig meisje aanviel.
Het gekke is dat orka’s in de natuur nog nooit mensen hebben aangevallen, dus waarom nu wel?

Het leven in gevangenschap
Er zijn meerdere redenen waarom het dier drie mensen om het leven heeft gebracht.
Allereerst zijn de aquariums waar de orka’s dagelijks in zwemmen veel te klein. Orka’s in het wild zwemmen soms wel 160km per dag. Hier is geen aquarium groot genoeg voor om hen deze kilometer te laten maken. Voor de orka’s voelt dit aan als gevangen zitten in een badkuip.
Kortom: deze grote dieren worden in een te kleine ruimte vastgehouden.

Stel je eens voor: een orka met een lengte van 6,9 meter en met een gewicht van 5,400 kg. Hoe groot is jouw woonkamer thuis? 7 of 8 meter? Zo groot is de orka Tilikum. Hoe groot moet je aquarium dan wel niet zijn om hem de ruimte te geven die hij nodig heeft?

Ten tweede werd Tilikum voordat hij in seaworld terecht kwam tijdens het trainen gestraft als hij oefeningen niet goed uitvoerde. Ook werd de orka door andere orka’s aangevallen en gepest.

Mensen zitten in de tribunes en kijken naar deze shows en voelen zich entertained. Maar we staan er niet bij stil dat deze dieren ooit in het wild zwommen en bij hun families horen. Orka’s blijven namelijk hun hele leven bij hun moeder en zijn nog meer gehecht aan hun familie dan wij.

Must see
De documentaire is een must see voor iedereen. Het opent je ogen, inspireert en activeert je. Het laat je realiseren wat er achter de schermen gebeurd en dat deze dieren (en eigenlijk alle dieren) in de natuur horen te leven en dat het nu genoeg is geweest.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: