Stop animal captivity and free Morgan

Een paar dagen geleden heeft LiVe gepost over de film Blackfish. Omdat het zo schokkend is wat er achter de schermen gebeurd is, komt er nu een vervolg op onze vorige blogpost.

In 2010 strandde een orka aan op de Waddenzee hier in Nederland. Het dier bleek ernstig verzwakt te zijn. Het Dolfinarium besloot haar te helpen en nam haar onder hun dak.
Het was de bedoeling dat de orka weer terug geplaatst zou worden in de oceaan.
In plaats van de orka terug te zetten in de zee is het Dolfinarium van mening Morgan te verplaatsen naar Loro Parque in Tenerife, omdat de orka behoefte zou hebben aan soortgenoten en meer ruimte. (bron)

BWo1c1mCYAADwlV.jpg-large
bron

Maar waarom zou je haar dan niet vrijlaten in de open oceaan met haar familie?
Loro Parque heeft namelijk geen goede reputatie als het gaat om orka’s.
– Ten eerste zijn de baden waar de orka’s in zwemmen te klein voor orka’s. Ze kunnen op een dag honderden kilometers afleggen en in deze baden hebben zij hier de ruimte niet voor.
– In het attractiepark zijn er meerdere ongelukken geweest met de orka’s. In 2010 overleed trainer Alexis Martinez, omdat hij werd aangevallen door een orka. (wereldwijd zijn er meer dan 30 ongelukken geweest met orka’s)
– Niet alleen hebben zich ongevallen voorgedaan met de trainers, maar ook met de orka’s onderling. De orka’s worden aangevallen door andere orka’s. Het gevolg hiervan zijn verwondingen, littekens en beschadigingen.

20131117-Morgans-teeth-jaws-cropbron

Hier is een filmpje dat gemaakt is in Loro Parque. Hier zie je dat Morgan door de andere orka’s wordt gevolgd en dat ze wordt geduwd door de andere. Ook zijn de verwondingen op de huid te zien:

– Ook blijkt het dat Morgan wordt getraind en met de shows mee draait. Ik ben van mening dat orka’s en alle andere dieren in vrijheid horen te leven. Ze zijn niet gemaakt om ons te entertainen.
Maar toch gebeurt het. Ze verkopen veel kaartjes aan de deuren en orka’s zijn veel geld waard. Ook worden de dieren in de parken gebruikt om te fokken. De baby’s die daar geboren worden, worden dan ook weer getraind of verkocht en weggehaald bij hun moeder.
– de Free Morgan Foundation heeft onderzoek gedaan en heeft de mogelijke familie van Morgan proberen op te sporen door het geluidsdialect van Morgan te vergelijken met orka groepen in Noorwegen. Hier vonden ze  een groep orka’s die voor 77% dezelfde soort geluiden maakt als Morgan.

Uit onderzoek in Tenerife bleek dat Morgan doof is. Ze zou slecht reageren op de geluidssignalen van de trainers, maar in Dolfinarium werd er ook al met de orka gewerkt en onderzocht. Toen werd er niks naar buiten gebracht over enige gehoorproblemen. (bron)

Er zijn ontzettend veel redenen waarom dieren in gevangenschap vrijgelaten moeten worden. Maar als je er bij stil staat zouden er geen redenen hoeven zijn om deze dieren vrij te laten.
3 december was de Free Morgan Foundation in beroep gegaan en over 6 weken wordt de uitspraak bekend gemaakt.
Hieronder staat een link die je doorstuurt naar een petitie. Teken deze petitie als je tegen gevangenschap bent en als je vindt dat Morgan vrijgelaten moet worden.

Petitiehttp://www.change.org/en-GB/petitions/free-orca-morgan

 

 

Hier kun je de beide kanten van het verhaal lezen:

Dolfinarium
http://www.dolfinarium.nl/nl/dossier-orka-morgan

Slechte omstandigheden in Loro Parque:
http://www.piepvandaag.nl/slechte-leefomstandigheden-morgan-en-andere-orkas-in-loro-parque/

Video van de Free Morgan Foundation:

Orka Coalitie | Betoog 2011:
http://www.orkacoalitie.nl/2011/09/11/betoog-orka-coalitie-hoorzitting-9-september/

Partij voor de dieren:
https://www.partijvoordedieren.nl/recent/news/i/5973

Advertenties

2 gedachten over “Stop animal captivity and free Morgan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: